Rengöring av tegeltak

Underhåll ditt tegeltak och förläng livslängd på taket

Det är viktigt att komma ihåg att underhåll av ditt tak i form av tvätt och borttagning av mossa förlänger livslängden på ditt tak och gör att det helt enkelt ser snyggt ut längre. Kvarliggande löv och mossa innebär kvarliggande fukt på taket, fukt kan till slut slut tränga in i tegelpannorna som sedan frosten gör att takpannorna expanderar när fukten fryser och riskerar att pannorna spricker till slut. Det finns en mängd olika insatser som marknadsförs på nätet av diverse takföretag om hur du får ditt tak att se som nytt ut igen. Vissa är bra, andra metoder är rent av skadliga. Vi ska titta lite på de olika metoderna och fördjupa oss lite i vad man bör och inte bör göra. Regel nummer ett som vi är 100% säkra på är att minimera alger, mossa och kvarliggande löv och barr på takets ytor och skrymslen, för att inte tala om att göra rent i hängrännor och stuprör. Ett vanligt stuprör som sätter igen, eller en hängränna där vattnet svämmar över kan få katastrofala följder på tex din fasad, när det enkelt kunde ha förhindrats genom att borsta av taket 1-2 ggr om året, en gång på våren och en gång på hösten efter alla löv fallit. När du utför underhållsarbete på hösten synar du också av ditt tak efter sprickor och otätheter, och därmed säkerhetsställer att ditt tak klarar kommande vinter. En tackläcka är enke och billig att fixa om man upptäcker den i god tid, medans en läcka som pågått över en hel vinter kan skada råspont, takstolar och i värsta fall skada innertak och inventarier inne i bostaden.

Algrengöring impegnerar tegeltaket

För att få bort alger och mossa från taket finns det olika algmedel att använda sig av. Algnedlet hittar du i välsorterade byggvaruhus. Följ instruktionerna på flaskan eller fråga efter instruktioner butiken. Det allra vanligaste är att du häller ut medlet, sopar och spolar av med en vattenslang. INTE HÖGTRYCKSTVÄTT . Det är bäst att rengöra takpannor mellan april och september. Innan du börjar med arbetet bör du hålla koll på väderappar den kommande dagen. Det bör inte regna när du rengör taket eftersom algmedlet riskerar att rinna av innan det har hunnit göra sitt jobb.

Börja med att borsta bort smuts som mossa och löv med en sopborste. En takskrapa är också ett bra verktyg att använda för att få bort smuts som sitter fast. Takskrapa i plast hittar du hos välsorterade byggvaruhus eller vissa trädgårdbutiker.

Beroende på vilken typ av takrengöring du använder så appliceras dessa på olika sätt. En variant av rengöring används på taket genom att koppla den vanliga vattenslangen direkt på ejektorn. Detta är ett enkelt sätt som inte kräver några ytterligare verktyg. Andra rengöringsmedel kan blandas direkt i en tryckspruta. Spruta medlet jämt över hela taket.

Vi förespråkar alltså metoder där inte högtryckstvätt används då det är direkt skadligt för dina takpannor och dess ytskikt. Dessa metoder vi föreslår är alltså olika medel som appliceras med tryckspruta och som sedan regnvattnet tar hand om, Det kan vara en ganska långprocess att döda all algpåväxt och mosspåväxt men du kommer garanterat vara nöjd med slutresultatet.

Använd alltid livlina


Oavsett hur högt ditt tak är, så är takarbete alltid förknippat med livsfara om du inte använder rätt typ av säkerhetsutrustning. Livlina är ett måste när du kliver upp på ditt tak. De kan kosta allt från 1000-10,000kr och finns att hyra på tex cramo eller skyab för en hundring om dagen. Det finns inga regler eller bestämmelser att du som husägare skall vara kopplad när du jobbar på ditt eget tak, men det är en självklarhet och en väldigt billig livförsäkring.

Lämna en kommentar